søndag 30. august 2015

På strikkepinnen nå

På strikkepinnen nå har jeg en poncho, godt over halveis ferdig.  


På kontoret hvor jeg jobber, har vi som så mange andre, air condition. Lufteventilene på slike anlegg har en tendens til å være rett over en kontorplass, og slik er det hos meg også. Med andre ord blir jeg ofte litt kald i nakken og over skuldrene. Resultatet er en jakke og et sjal som alltid er på kontoret.  Spesielt på møterommene våre er det en kald "trekk".  Siden jeg ofte på sommeren og av og til på vintren har litt  bar nakke må jeg ty til sjal/skjerf/jakke.  Derfor strikker jeg nå en poncho eller litt mer ett sammensydd skjerf.
Oppskriftn har jeg hentet fra Drops. Der heter det poncho, men jeg mener vel mer at det er et sjal.

I allefall har jeg det på strikkepinnene nå. Det blir rett over bak og i spiss i fronten.  Jeg strikker det i beige farge, da jeg syns det går til alt, slik at det sjelden vil være helt feil, uansett hvilken farge jeg har på antrekket den dagen. For selvfølgelig har det noe å si at fargene går overens. Jeg kan jo ikke se ut som en nisse heller!  ;-)

Anitra

søndag 23. august 2015

Lukkekant - slik jeg liker den!

Når jeg syr lukkekant liker jeg å bruke dobbel lukkekant.  Altså er hele lukkekanten i dobbelt stoff. Jeg bruker som regel 2 1/4".
Du må som oftest skjøte strimeler for å få lang nok kant.  Hvor lang du må ha, måler du midt på quilten både på lengden og bredden, gange med to og du har lengden. Jeg sørger for at jeg har en lang stoffremse med godt mål.  Når jeg skjøter remsene syns jeg det blir finest å gjøre dette på skrå.
Du legger remsene på hverandre på 90 grader, rette mot rette og syr på diagonalen fra øverst til nederst. 
 Renklipper sømmonnet og stryker over. 

For å lage lukke kanten dobbel stryker du den, ja dobbelt.  Jeg har funnet et "verktøy" i USA som jeg elsker å bruke når jeg lager lukkekant. Husker ikke hva det heter, men den finnes i flere bredder. Jeg har denne ene. 
Du fører stoffet inn i sprekken, skråklippet for å få det inn, og ut kommer det i andre enden, ferdig brettet og bare til å stryke. Det blir jevnt og fint og man slipper trøbbelet med å brette underveis mens man stryker. Brenne fingrene gjør jeg heller ikke. :-)

Husk at det sømmonnet du bruker er den kanten som blir synlig på forsiden. Jeg bruker som regel 1/4" og får en smal lukkekant, og godt med kant til å brette rundt å feste på baksiden. Jeg syr lukkekantens bakside for hånd. Da syns jeg det er enklest å få det pent, og jeg kan lage en "usynlig" søm.

Når du starter å sy lukkekant så ikke begynn helt i starten av remsen, begynn et godt stykke ned på kanten og gjerne midt på den ene siden. Dette for å få til en pen skjøt på slutten/enden.

For å få pene hjørner syr du ut til du kommer 1/4" (eller ditt sømmon) fra slutten på kanten. Brett rett opp og ned igjen. Start sømmen helt ute i kanten og sy ned som på forrige side. 


Brett opp slik, og rettned igjen.  Nedenfor ser du hjørnet ferdig sydd både på rette og vrange.

Måten Missouri Star Quilt Company gjør lukkekant på er veldig fin, syns jeg, så det er den jeg følger. Søk opp på youtube så finner du den. Her er også slutt skjøten veldig godt forklart. Jeg fikk ikke til å ta bilde så forslår at du ser på videoen til Missouri Star.

Så er det bare å sy for hånd på baksiden. Jeg har gått til innkjøp av disse klypene. Når jeg endelig hadde fått kjøpt mange nok til å "klype" hele lukkekanten på et teppe, fikk jeg vite at egentlig trenger man bare en-to stykker.  Du setter den fast litt foran der du skal sy og bare flytter den med etter hvert.
Så nå bruker jeg kun to.  Jeg setter en der jeg starter og flytter den andre med meg. Da er det lett å hele tiden se hvor mye man har igjen av lukkekanten.

Lykke til!
Anitra

mandag 17. august 2015

Perfekt? Nei, men GOD NOK!

Duken jeg har sydd med Hex'n more linjalen er nå ferdig. :-)


Jeg har forsøkt å quilte "in the ditch" altså i sømmen. Helt perfekt er det ikke, men jeg er fornøyd og det er Bra nok! Noen steder synes sømmen, litt på grunn av trådens farge og litt fordi jeg har kommet for langt unna sømmen jeg skulle sy i. Sånn er det av og til og sånn blir det.



Jeg har  sydd i, så og si, alle sømmene slik at det også på baksiden er sekskanter og trekanter. Jeg er godt fornøyd med resultatet.  


Det skal bli godt å ta duken i bruk.

Anitra

mandag 10. august 2015

Hex'n More

For en god stund siden kjøpte jeg linjalen Hex'n more. Det er moro med linjaler, for det gjør det enklere å sy og få presise resultater.

Denne linjalen er for å lage sekskanter (hexagon), jewel og trekanter.

Linjalen har hengt på kroken, helt rolig uten å lage en eneste liten lyd. Så når Kathrines Quiltestue nå kom opp med et lite kveldskurs i bruk av denne linjalen, så meldte jeg meg på.
Jeg valgte meg å sy sekskanter på 4", da begynner man med en stoffremse på 41/2"
Mønsteret jeg valgte denne kvelden skulle bli en pute og jeg trengte også trekanter. Her skal stoffremsen være på 21/2" da trekanten skal bli 2".

Det smarte her er at trekanten er rett avskåret i bunnen og ikke spiss. Dette gjør det enklere og mer presist når man syr sammen.



Når vi syr sekskanter på denne måten så slipper vi de vanskelige Y sømmene. Sy trekanten på sekskanten oppe og nede som på bildet. Press fra hverandre.



Når du har to sekskanter med trekanter fastsydd, kan du sy disse igjen sammen med en rett søm. Da kommer de sorte trekantene, en fra hver av sekskantene, sammen se neste bilde hvor jeg har lagt ut med litt luft mellom blokkene så ser du hva jeg mener.




Denne blir ganske sprek i fargene til meg å være. Jeg er vanligvis litt mer dus av meg, men måtte bare ha disse stoffene da jeg likte de så godt.

Her er alle bitene bare lagt utover for å få et inntrykk av hvordan det skal bli. Jeg har sydd sammen fire rader her på bildet under. For å spare arbeid og stoff har jeg sydd en og en rad sammen til en runding, for så å klippe opp etterpå. Du kan se at hver rad begynner og slutter med samme stoffet.






Da jeg fikk sett litt mer på dette bildet over, og konferert med Alison, så bestemte jeg meg for at dette ikke er en pute, men en duk! 

Jeg har renskåret toppen før jeg satte på den sorte rammen.

Jeg har sydd to rader til med sekskanter, så en ramme av det sorte stoffet. Skal ha en litt bredere ramme av det lys grå stoffet før jeg avslutter med det mørk grå stoffet til lukkekant. Jeg velger å vise dette nå, da jeg ikke vet helt når jeg blir ferdig med duken. Den skal tross alt ha vatt, bakstykke og quiltes også, før lukke kanten kommer på. Jeg lover å vise ferdig resultat etter hvert.

Anitra






mandag 3. august 2015

Golfturnering - Tredagers


Som førstegangs deltaker og nybegynner fikk jeg lyst til å skrive hvordan jeg opplevde turneringen.
For det første var det gøy at så mange fra Østmarka var med (16 stykker). Det er moro å se kjente fjes og atpåtil såpass mange. Når jeg tok en kjapp sjekk på startlista så tror jeg jammen klubben var innenfor topp tre hva påmeldte gjaldt.
På Drøbak hadde jeg virkelig dagen. Jeg spilte som jeg aldri har gjort før, det var i allefall følelsen når dagen var over. Det var selvfølgelig litt venting, det må det jo bli med over 140 deltakere, men det var gøy! 
Evje, Moss/Rygge sin bane, var dag to. Det er etter min mening en vanskeligere bane. Veldig tøff rough, ihvertfall var det mye av den. Når jeg oppdaget at jeg hadde færre slag her enn på Drøbak (som jeg opplever som en lett bane) ble jeg litt overrasket, men sånn er det jo. Det er alltid gøy å spille på ny bane, men jeg burde kanskje ha spilt den før turnering, etterpåkloksap er alltid lurt.
På turneringens tredje dag var det Mørk som var banen. Dette går lett, tenkte jeg, jeg har spilt denne banen to ganger før! Det jeg nok ikke helt hadde tenkt igjennom var at jeg aldri har spilt 18 hull tre dager på rad. Nå har jeg det! Jeg gikk ut med friskt mot, og kom inn igjen litt mer slukøret kan man si. Men... opplevelsen av å være med på tredagers turnering, den vil jeg ikke være foruten. Jeg hadde jo en del gode slag også på dag tre. Og når resultatene endelig var helt ferdige så har jeg, tross alt, skrevet meg ned! Yesss, totalopplevelsen er FANTASTISK!
Det var på leaderbord lista en deltaker fra Drøbak, seks deltakere fra Moss/Rygge og 35 deltakere fra Mørk. Og vi fra Østmarka altså 16, Grønmo stilte med 20 og Oppegård med 13. Syns nesten jeg måtte telle noen av nærklubbene også.
Jeg blir med til neste år, gjør du??

Anitra 


søndag 2. august 2015

Kortholder eller kortetui om du vil

Dette mønsteret har jeg sett flere ganger på Pinterest og fant ut at jeg måtte prøve. Denne er sydd i canvas og bomull, med innlegg ala vliselin.  

Først lagde jeg en helt uten mønster, som ble litt snau. Kortene går oppi, men ikke mer enn et par tre stykker. Dermed bestemte jeg meg for å sy etter mønster. 

Jeg prøver ofte å gjenbruke dongeri, så jeg gjorde det med denne også.
Dongeri er et tykt stoff å jobbe med. Jeg droppet å bruke vliselin, men ellers fulgte jeg mønsteret. Jeg ble ikke veldig fornøyd med resultatet. Kanskje det er fordi dongerien er såpass tykk, kanskje ikke. Jeg syntes i alle fall at det ble "klumpete" i bunnen og sømmonnet tok for mye plass inne i kortholderen.
 Derfor sydde jeg en ny i bomullstoffer både utenpå og inni og med vliselin. Jeg lagde den litt mindre enn mønsteret sier og jeg lot sømmonnet være på yttersiden. Likevel ble denne ganske stor i størrelsen. Den er slankere om man kan si det slik, men romslig nok.   


Faktisk er den blitt så romslig at jeg kan ha myntpungen oppi kortholderen, sammen med kort og sedler. Dermed har jeg egentlig fått en ny liten lommebok. Ikke helt det jeg hadde tenkt, men er godt fornøyd med resultatet.


Og til slutt kan du se størrelses forskjellen på første kortholder og ny "lommebok".
Bildet er visst oppned, men forskjellen er jo den samme da.

Anitra



Søk i denne bloggen